育兒 |【媽媽語錄】自己同自己打氣 這些說話你有講過嗎?


為人母後, 我發現自己把阿Q精神發揮得淋漓盡致! 每天除了自我安慰, 還是自我安慰! 在育兒路上懂得苦中作樂, 自己同自己打氣, 讓正能量在育兒路上助我們一臂之力。這些說話, 你有跟自己講過嗎?

(1) BB喊下無事嘅, 當做運動 (當小寶寶崩潰大哭的時候)

(2) 小朋友大咗就有覺好訓架啦 (當你每天不能連續睡3小時的時候)

(3) 小朋友大咗就有自由架啦 (當你感到極度困身的時候)

(4) 小朋友都係癡我呢幾年啫, 大個咗就唔癡我架啦 (當被樹熊寶寶掛在身上的時候)

(5) 幻覺來嘅, 嚇我唔到 (當被小寶寶弄得不知所措的時候)

(6) 過程來嘅, 過程來嘅, 之後就食得好叻架啦 (當小寶寶開始BLW的時候)

(7) Trouble 2呀, 一定係Trouble 2! (當踏入2歲變成麻煩友的時候)

(8) 小朋友活潑好過太靜嘅 (當你有隻電池兔在身邊的時候)

(9) 宜家興韓星呀! Oppa呀 (當你生了一個單眼皮 +小眼睛男生的時候)

(10) 呢個人係我自己揀嘅, 我活該我活該!! (當被豬隊友惹怒的時候)

我們總有一天可以撐過去, 加油!