【親子好去處】TOMICA Factory @青衣城

大人細路都鍾意嘅TOMICA車仔,今期聖誕進駐青衣城,兩個一聽到有得去TOMICA Factory做工人就開心到不得了,因為哥哥成日都問我一個問題「我點樣可以自己做到架玩具車呀?」


今次展覽可以話係全港首個TOMICA合金車工廠概念城,雖然都係解答唔到哥哥的難題,但係可以近距離欣賞限量版車仔都超興奮。

一去到現場見到咁靚嘅POPS同佈置,已經要拎部大機出嚟不停影(驚死個景會唔見咗咁…個展覽去到2018年囉!)

起初以為會超色彩繽紛的場景唔夾聖誕,點知原來好有聖誕FEEL!

本來一嚟我就好想走入去Popup Store睇車仔,但係佢哋兩個已經快我一步走去試玩各樣遊戲

首先要做個聖誕職人,一定要做番張尊屬通行證先

影好相輸入自己個名,跟住等大約10秒就會列印出你張證件相

 

加上靚靚的TOMICA證件套就可以開工啦

申請入職第一個任務就係去到「泊車大考驗」,兩個就一於來個比試,睇吓邊個可以推出TOMICA車仔,停喺最近泊車位置

呀芊都係超大力一推……..

咁推法唔係叫「泊車」,係「炒車」囉唔該

但係來回玩咗好多次,最後居然係呀芊可以停喺泊車位 (有天份….喎)

然後來到「模型車上色工房」內裡有紅、綠、藍三隻色嘅波波,睇吓邊個1分鐘內最快可以將波掉入去幫模型車填滿顏色

 

我自己都玩埋一份,原來都幾難掉㗎喎!俾個小貼士大家,要企遠少少先會準D,不過企得遠番去攞波又會慢咗,究竟你哋又可唔可以完成到?

 

 

 

 

 

最後一個遊戲就係附有VR的「路檢測試」遊戲,兩個輪流戴上VR眼鏡,就開始駕駛住軚盤測驗下路面安全

 

兩兄妹喺度攪攪震…一個戴咗眼罩,另一個就一路阻住哂,又叫對方小心睇路,又不斷喺隔離嘈住佢

 

 

現場仲有6大TOMICA場景讓車迷「打卡」

 

 

D車全部變到咁巨型,驟眼睇我哋都好似縮細咗咁

全部POPS都真有其車㗎,各位TOMICA粉絲一定認得出嚟!

最後同小朋友一齊TOMICA車迷寶庫,欣賞所有限量珍藏版!

今次邀請仲有機會可以親手設計自己的TOMICA貨車,大家有機嚟的話都可以喺度望吓佢哋兩兄妹的大作!

 

 

 

Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM
想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
呀劍評分: 9分
呀劍評語: TOMICA車仔絕對係好多大人細路的最愛,所以嚟到青衣城,相信唔單只係小朋友開心,就連各位OPPA爸爸都一定鍾意,就今個聖誕帶埋小朋友嚟一齊打卡啦!
TOMICA Factory》
今個聖誕,青衣城將會幻化成全港首個TOMICA Factory,你同我都可以成為TOMICA聖誕職人! 場內特設6大場景俾大家「打卡呃like」,MSmart會員憑積分仲可以製作專屬通行證,體驗VR駕駛同換走TOMICA限定禮品!
日期
2017年11月18日至2018年1月1日

時間
中午12時至晚上10時

地點
青衣城1樓夢幻島大堂

I’M SMART尊屬聖誕體驗, MSMART會員只需500FUN, 即可參與以下其中一項TOMICA Factory遊戲: 製作尊屬通行證 / 模型車上色工房及泊車大考驗 / VR駕駛體驗

TOMICA聖誕禮遇
MSMART會員憑指定FUN及即日單一電子貨幣(信用卡、易辦事或八達通)消費滿指定金額可換領TOMICA聖誕禮遇:
300FUN+即日單一電子貨幣 – 換領禮品TOMICA文具套裝乙套
12,000FUN – 換領禮品TOMICA合金車乙輛
18,000FUN – 換領禮品TOMICA合金車圖案小童雨傘乙把
開放時間:中午12時至晚上10時
換領地點:青衣城3樓推廣活動攤位

讚好青衣城Facebook專頁及上載青衣城TOMICA Factory內拍攝的照片至個人Facebook,並Tag上「#青衣城TOMICAFactory」,即可獲得MSmart 300FUN。
換領日期:2017年11月18日至2018年1月1日
換領地點:青衣城1樓夢幻島大堂

相約聖誕老人
聖誕老人亦會到訪青衣城,與大家拍照留念,快來與他一同慶祝佳節!
日期:2017年12月16日、17日、23日、24日、25及26日

青衣城 
地址: 新界青衣青敬路33號 (港鐵青衣站)
查詢電話: 2186 7284
網址: http://www.maritimesquare.com/

綠楊坊 
地址: 新界荃灣蕙荃路22-66號 (港鐵荃灣站C出口)
查詢電話: 2493 2369
網址: http://www.lukyeunggalleria.com/

海趣坊 
地址: 屯門湖翠路168-236號
查詢電話: 2441 1397
網址: http://www.oceanwalkhk.com/

新屯門商場 
地址: 屯門龍門路55-65號
查詢電話: 2467 0672
網址: http://www.suntuenmun.com/

恒福商場 
地址: 屯門青山公路333號
查詢電話: 2440 7818
網址: http://www.hanfordplaza.com/
(以上資料更新至文章當日)