【幼童食譜】『黑白芝麻曲奇餅 + 一口芝士蘑菇焗蛋』


 黑白芝麻曲奇餅 (無蛋無奶少糖) (1歲以上幼童食譜)

材料 (40-60片餅乾,視乎餅模大小) :
低/中筋麵粉 100g
無鹽牛油 50g
黃糖 10g
黑,白芝麻 份量隨意

煮法↓
1. 牛油喺雪櫃取出,量好份量就可以即刻同麵粉(不用過篩), 芝麻&糖一齊搓,唔駛放至室溫。
2. ‎用雙手手指將牛油同所有粉」卒」埋一齊,乾粉卒到變濕泥沙狀態。跟住將全部濕泥沙揸埋一起,只要啱啱好可以揸成球狀就Ok, 用保鮮紙包好放雪櫃雪30分鐘。
3. ‎將雪至硬身嘅麵團放喺灑左麵粉嘅工作枱上,隔張牛油紙/wax paper, 用麵粉棍roll成約 ¼ 至 ½cm 厚,用你鐘意嘅餅模cup出型狀,放喺已鋪baking paper嘅焗盤上。
4. ‎預熱焗爐150°c(無風扇) , 焗到餅乾表面上色就完成,約15分鐘。

Tips : 唔用芝麻可以考慮用十穀,柯豬媽覺得食落更有咬口更好味!

———————
 一口芝士蘑菇焗蛋 (1歲以上幼童食譜)
材料↓
雞蛋5隻
啡蘑菇 5粒
車打芝士碎 適量
胡椒粉 少少
植物油 少少

煮法↓
1.蘑菇切片,燒熱白鑊下蘑菇炒,等啲菇菇嘅水份蒸發晒就可以落油炒多2~3分鐘,盛起。
2.準備一個大碗,打勻5隻蛋,倒入蘑菇&芝士碎,拌勻後倒入焗盤。(可以用長方形/正方形深盤,方便之後切成cubes)。
3. 放入已預熱焗爐,170°c,約30分鐘,蛋液凝固就即係熟透,待涼後切成一口嘅小cubes形狀。