【幼兒食譜】日本15特選野菜粉梳乎厘班戟 (平底鍋料理)

【幼兒食譜】日本15特選野菜粉 15greenhk 梳乎厘班戟 (平底鍋料理)

呢個食譜絕對啱晒唔鍾意食菜嘅小朋友😍!因為可以令小朋友神不知鬼不覺😈咁食咗15種蔬菜咁多✌️。先簡單介紹下呢隻日本15特選野菜粉先,佢喺由日本直送, 嚴選九州15種農家蔬菜,再用日本 #專利微粉碎技術 將15種優質有機野菜連根帶皮製成粉末,保持新鮮蔬菜原有營養,一包=有晒15種蔬菜營養,而且天然無添加👍 !除咗可以整甜品外,亦可以加入溫水、湯、牛奶、母乳同配方奶,而且仲可以用嚟整bb副食品,例如:糊仔同粥仔等👶 。小朋友吸收多咗纖維,腸道都會健康D、又可以改善便秘、濕疹,仲可以提升免疫力,建立健康體質添😍!而媽媽我就最鍾意就咁沖水飲,味道有淡淡綠茶味~方便又有營!💖

 

註:今次係我第一次以短片形式推出幼兒食譜💪🏼。拍攝完後,發現比我想像中困難,而且有好多不足之處,可以話比拍活動片難度更高(滴汗😅)。如有不足之處,希望大家多多包涵呀!🙏🏻🙏🏻

***********************************

《日本15特選野菜粉梳乎厘班戟》(以下份量可做6-8塊)

材料:
【蛋黃麵糊】
1) 蛋黃2顆
2) 低筋麵粉 30g
3) 鮮奶 30g
4)庶糖10g
5) 日本15特選野菜粉1/3包
6) 蜂蜜 適量

【蛋白霜】
7) 蛋白 2顆
8) 檸檬汁 1/2茶匙 (可省略)
9) 有機庶糖 20g

做法:

1. 麵粉過篩,材料1至4全部均勻拌勻至無顆粒狀,備用。(不要攪拌過度,混合均勻即可。)
2. 蛋白加入檸檬汁用打蛋器以低速先打出泡沫,加入庶糖轉中速繼續打發,打到至乾性發泡備用。
3. 把蛋白霜分2-3次加入蛋黃麵糊內,以切拌方式並輕輕拌勻。(過程最好控制於3分鐘內完成,以免蛋白霜消泡)。待用時,建議最好放在雪櫃約15分鐘,麵糊煎出來會再挺身一點。
4. 燒熱平底鍋,用油掃或廚房紙抹一層薄薄植物油於平底鍋上,用小湯勺輕輕倒在平底鍋上。以最小火慢慢烘至粉醬不黏身。(需時約3-5分鐘左右) 。
5. 最後慢慢翻轉梳乎厘班戟烘至兩面金黃色及材料熟透即成。(整個過程需時約10分鐘左右)。
6. 最後,在梳乎厘班戟上曬上蜂蜜或糖霜裝飾即成。

***********************************

Alfred媽小叮嚀 notes:
1.烹調時間只供參考。可依照家中的爐溫而作出調整。
2.建議用不易黏的平底鍋,新手會較易處理。亦可用Bruno製作。
3.建議用最小火慢慢烘,雖然製作時間較長,但效果會較佳。若不肯定梳乎厘班戟是否熟透,可用牙籤插入梳乎厘班戟,取出時如沒有黏著粉醬代表即成。
4. 材料內有蜂蜜及牛奶,適合12個月BB以上食用。
5.打蛋白器具必須完全乾燥,不能沾到任何油分、水分及蛋黃。否則影響打發。而且不要過度打發而導致消泡。
6.由於沒有泡打粉的關係,做出來效果未必會很挺身,但不影響味道!

—————————————
📌Follow instagram:
https://www.instagram.com/AllAboutAlfred
📌訂閱YouTube頻道:
https://www.youtube.com/c/AllAboutAlfred