【京都小市集】一田超市。抹茶拉花工作坊

好開心!全職媽媽我又放假!今次仲拉埋兩個姨甥女去玩,去邊到?去左剛在一月尾新開的「一田超市(葵芳)」!

一田為左慶祝新店開張,與日本京都府合作,係新都會廣場變成一個小京都市集,有多個京都百年老店,賣京都名產和工藝小品,仲有多個京都傳統工作坊,Timtam媽媽有幸中獎參與其中一個「抹茶拉花」的活動!

場地佈置成小京都一樣,還記得第一次去日本就是去大板加京都,和老公穿著和服行清水寺,影左好多靚相,下次一定要帶埋Timtam仔再去一次!

大會請來遠道而來的日本茶藝導師,吉田美惠小姐,亦請來即場翻譯為我們講解,導師先講述一下抹茶的歷史背景,種植的地方,如何制作抹茶等等資料,讓大家對抹茶有更深的認識!

之後,導師就示範如何制作抹茶,和如何拉花:

1. 首先要制作一碗薄茶,用作拉花之用,用1g抹茶粉加5g的開水(常溫水)

2. 用茶拂快速m字的手勢把茶粉和水攪拌

3. 攪勻後仍會有小量泡泡,用8字手勢輕手把泡泡打散

4. 再用另一碗制厚茶,用來打成厚厚的泡面

5. 厚茶的份量為2羹抹茶和5ml的水

6. 跟第2和3的做法一樣

7. 用先前的薄茶,用小工具把深色的抹茶,在抹茶泡泡上畫上自己喜歡的圖案

示範完畢,就到我地自己試下玩喇!

原來要將抹茶粉打得勻至起泡都唔容易,90後表示打到手很累!

導師很用心指導兩位90後00後妹妹,佢地都很認真學習!

抹茶打好之後的樣,我打得不是太勻,不過泡層夠厚就可以了!

之後就可以用工具在泡層上面畫公仔,我畫了Timtam仔,似唔似呢!哈哈!

導師和翻譯靚女都好好人,不斷幫在場朋友影相影合照!

我地最後畫左同一個公仔,大家覺得邊碗畫得最靚?

 

之後當然要試下自已的手勢啦!大會好細心送上日本和菓子比我地送茶飲,香濃的抹茶加上甜甜的和菓子,味道剛剛好,好好飲!

最後大會仲送左日本京都的手製小錢包比我地,卡哇兒呢!

工作坊完畢,我地就去市集行下,好多京都有名的食品買,雖然價錢貴左少少,不過唔洗飛去日本就可以買到當地食品,就已經抵返啦!

呢個抹茶芝士蛋糕係京都好出名,而且好好味!如果你係京都冇食過,今次一定要買黎試下!我和老公真心推介!好好味!

仲有好多其他特色食品,如抹茶團子:

鯛魚燒:

三文魚昆布小魚飯素:

京都工藝品:

日本各式酒類:

今次上完工作坊,對抹茶控的我來說,的確對抹茶有更深的認識!由種植到採摘到製作,日本人都有嚴謹態度!今日的活動亦勾起我在京都的回憶,還記得在清水寺食過一杯宇治抹茶雪糕,香濃抹茶加上軟滑雪糕,一試難忘!

大家有興趣不妨黎一田超市(葵花站)行下,「一田╳京都の祭り」開張限定祭典,食買玩日式市集至到2月19號咋!

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Facebook: Timtam仔的成長日誌

Instagram: Timtammama

歡迎邀稿/出席活動:Timtamboy01@gmail.com

駐站Blogger :

#Esdlife靚太club -人氣靚太 #媽咪幫 Yahoo親子 #BK Milk – 駐站部落客 #PressLogic 親子日常 #Ubaby Magazine 懷孕育兒生活雜誌  #Beauty exchange