什麼是再度泌乳

什麼是「再度泌乳」?

停咗都餵得返既?

有睇開我既文章,都知我係收咗奶再度泌乳既母乳媽媽,日前有人問我咩係「再度泌乳」?

再度泌乳

係停止餵哺後重新再次餵哺母乳,再度向大腦發放做奶信息❣️就好似你電腦Restart嗰粒製咁。

經歷收奶

之前我停餵咗個兩個月,身體會慢慢做少奶直至無奶,因為大腦已知道bb唔需要奶!可能有媽媽收奶後偶然有少許乳液,但過咗一段時間唔餵就會完全收奶!

再度泌乳由追奶岀發

再度泌乳要重頭開始,比起生完係更加少奶,因為個身體有嗰陣俾你唔要,無咗又黎搵我,咁喺呢個時候你要做既就係「追奶」。

由無變有呢個過程我用咗五個月時間才全母乳,重新連接大腦做奶信號一係密密泵奶一係埋身,相信埋身係最快做到全人奶,密密啜密密餵,身體會做夠奶俾bb,但嗰陣我要返工,只能上網搵教學用手擠奶同泵奶!

喜歡的請分享❤️

請讚好我們專頁: Hailiah媽媽爸爸Diary

Instagram: Hailiah27