放棄母乳,好多時理由只有一個 -無奶-

放棄母乳,好多時理由只有一個

-無奶-

其實生完bb大多數產婦會以為自己無奶,因為維持奶量係一個好深既學問,你估人人都係富媽咩?我自己都唔係。

唔識得掌握餵哺母乳,呢個係鐵一般既事實,無餵過當然係唔識餵啦,我係一個例子:我維持咗22日就決定停奶,後來兩個月後我再追,追咗5個月全母乳。(想知點追請追返之前文章)

有好多因素令我無奶

1.bb唔識埋身

2.唔識泵奶

3.無時間表俾自己

4.唔識飲上奶嘢

5.加上身心俱疲,根本唔想餵,漸漸你就會搵其他代替品-奶粉黎幫手

 

1.其實bb埋身係維持奶量最重要既方法,身體會因為bb啜幾多就做幾多奶

 

2.唔識泵奶係因為揀唔岩尺寸既喇叭,唔岩尺寸泵岀黎既奶量都會唔同

3.飲炒米茶外,仲要飲大量湯水同水嫁

4.其實產婦最重要休息,其他洗奶樽呀嗰啲留返俾屋企人做啦。

如果唔休息心情唔好奶量係會跌,咁你又不停補奶粉,身體就會做少奶以為bb夠奶,咁你不停補就不停少,要餵奶就預咗要追奶。要追奶就要勤力泵奶/埋身,例如: 初生bb大概每兩小時食奶,bb訓左唔起身,咁你就要泵奶,因為身體會有記憶記得佢咩時間食奶你都會開始漏奶/谷奶,因為提你要餵奶啦。

人既身體係好奇妙,所以點解話母乳係最適合人類,母乳成份係為你bb而訂造營養及抗體,而唔係奶粉罐上面一式一樣既營養標籤。

 

 

以上係心得,不過就算係邊一種餵哺都係一種愛,盡最大既努力就已足夠💪🏻(我也是奶粉長大下的)。