原來一直白費心機!

記得以前在一家公司工作,公司大廈門口處放置了幾個回收桶,媽媽我通常都會將可以回收的物品儲起再拎去回收。

有次跟一個保安叔叔傾偈,佢叫我唔洗再拎去回收。

我話下?點解呀?垃圾可以循環再用!

佢話原來那些膠樽廢紙最後都係去堆田區,冇人肯收!

原來只係我一廂情願,又洗樽又撕膠樽招紙,依足回收指示,到最後都係當垃圾處理!

當時我真係覺得好無奈!明明有用的,明明大家都有心去做環保,但最後原來都係白費心機!

點解唔回收呢?原來係因為中國政府禁止入口塑膠廢料,回收商唔係慈善團體,佢地都係做生意,收左膠樽賣唔出去都冇用,索性唔再回收!

好吧!你唔回收,最多我咪唔用囉!源頭減廢 先係最徹底的環保方法!盡量唔用膠樽,改為帶水樽出街,媽媽袋係會重左d, 但咁先係真正為環保出一分力

你睇Timtam仔飲水飲得幾開心環保,BB都做得到

延伸資料:

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20171213/57575395

============================

更多親子分享: Timtam仔的成長日誌

歡迎邀稿/出席活動:Timtamboy01@gmail.com

駐站Blogger :

#Esdlife 靚太club #媽咪幫 Yahoo親子 #BK Milk #PressLogic 親子日常# ubaby Magazine #Beauty Exchange

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*