【25分鐘快手煮】在家輕鬆DIY照燒雞扒飽

上年快餐店靜雞雞cut咗板燒雞扒飽引嚟網上一片愁雲慘霧,先知原來香港人咁鍾意食雞扒飽!又原來自己整其實唔難,仲可以控制油鹽糖,為食不求人!

材料:
雞扒 2
味淋 1湯匙
老抽 4湯匙
糖 1茶匙
蒜蓉 適量
黑胡椒 適量
雞汁 1湯匙
牛角飽 2
沙律菜 適量

步驟:
1、將所有調味料拌
2、將調味料倒到雞扒上,撈勻醃30分鐘
3、將雞扒皮向下放入美的智能高速煲,用「豬/雞肉」方式大約焗25分鐘就完成


4、如果想麵包香口啲可以先焗一焗/無油煎香
5、之後將牛角飽打開,鋪上沙律菜同雞扒,照燒雞扒飽就完成啦!

煮食小貼士:
如果唔介意煮嘅時侯連雞皮,雞扒連皮煮可以避免雞肉有機會散開。注意健康嘅朋友可以同我一樣煮完先去皮。
麵包可以用漢堡包、 熱狗包或者英式鬆餅(豬柳漢堡嗰隻,可以先打開入焗爐焗一焗,或者打開放落鑊煎香(唔需要落油)。

是次小分享完畢有興趣可按 麵語錄食玩遊記 by Aminn 或 C家重地 其他分享 🙂

Aminn | Beauty.Food.Fun.Travel.Trendy|