【BB來了】新手爸媽必經階段 迷茫、暴躁、焦慮、掙扎

TBB新劇《BB來了》開播未夠一星期,由李佳芯同黎諾懿飾演嘅新手爸媽盡講「血淚史」,由懷孕去到育兒超貼地,播出未夠一星期已經成功吸引一班年輕媽媽熱烈討論。




其實孕媽媽嘅不安,除咗劇集提到嘅事業、身材、樣貌三樣嘢之外,最重要係對自己嘅身份角色轉變同家庭負擔。尤其是一班新手媽媽,基本上乜都唔識係正常嘅,可能有啲本身十指不沾陽春水,完全想像唔到之後點去照顧BB。

照結構
孕媽媽活動
產前講座
學同BB沖涼
飲糖水(孕婦口服葡萄耐糖測試)
洗晒啲BB衫
BB出世啦
湊BB
新手媽媽嘅朋友—媽媽手
所以「媽媽group」呢樣嘢興起,因為大家嘅共同話題不外於知道「有咗」嘅時候會徬徨,懷孕期間嘅既驚又喜,到BB出世之後湊B分享,仲有同C6或者99因為「湊B情況」而成日嘈交等等。

做咗人父母都係人,都會有情緒,尤其做咗父母仲要兼顧工作、家務同湊仔,情緒一發作,對住啲微不足道嘅小事都變得好無耐性,乜嘢都睇唔順眼,就算「湊B」幾神都立即變豬,得咗! 我喺產假期間都聽過「都唔知點解你咁攰」、「你又唔使返工」呢類說話,仲試過收到張幾百字嘅「貼心」memo,放喺沖奶嘅地方(我eye level),荒死我睇唔到。我梗嬲,如果可以我仲想打佢一身添,不過我睇完就原張掉咗落垃圾桶,講啲乜我都唔記得,但我影低咗,哈哈!
做人父母,尤其新手父母,除咗學習點去湊BB,其實都要學習點樣開心育兒,同小朋友一齊健康成長。

是次小分享完畢有興趣可按 麵語錄食玩遊記 by Aminn 或 C家重地 其他分享 🙂

Aminn | Beauty.Food.Fun.Travel.Trendy|