【筋肉寶寶養育記】Bb無便便點算好呀?實試5大方法舒緩BB便秘!BB有便便媽咪至放心

好多BB加固後都試過便秘,雖然筋肉寶寶係人奶BB,不過佢都試過3日無便便,想屙個時好似生仔咁出幾次力面都紅晒都未屙到、屙完出嚟便便好硬同份量唔多,而且明顯唔開心同脾氣差左。

為左令佢有以前的暢快生活,我試左1D方法希望幫佢改善,下面講講成效如何:
按摩肚仔:20%work,所以好快就試其他方法
多D爬爬:30%work,比佢多D郁動都會對腸道蠕動有幫助
食水果:40%work,依樣要睇BB肯唔肯食,同埋要留意返好似香蕉低纖維含量的水果就盡量唔好比太多
天天菜菜:60%work,依招一開頭無咩用,但慢慢佢既便便開始無咁硬
飲水:80%work,依招對好多父母嚟講都係超級大難題,點先逼到BB飲水呀?
既然飲水係最有效既方法,咁各位就從依方面入手啦:增加BB飲水量大作戰!!
1, 多方面嘗試不同的器皿:筋肉寶寶前期唔鍾意用匙羹飲水,後期轉用學習杯佢就勁鍾意,所以各位可以嘗試比BB用唔同既器皿,從而發掘佢鍾意既器皿就會更事半功倍!
2, 增加飲水量:每當一記起就比佢飲,唔需要等到佢食完嘢先飲。有幾次筋肉寶寶全日飲唔到一半水,我係晚上六點開始每15分鐘比佢飲一飲,去到佢臨訓前都補返平時的份量。就算每次佢只係飲幾啖,但將佢飲的次數增加都可以令到佢飲的份量增加嫁。
3, 唔會俾水或奶以外的飲品:就好似大人一樣,當食過更甜更美味的食物,自然對淡味食物的興趣減低。我覺得暫時仍未係時候俾BB試依類產品,畢竟水對人係最有益的飲料。
喺我用完以上三個方法後,佢就由一日半支學習杯份量既水到宜家一日兩支;便便就近乎日日有,同埋唔洗點出力就有啦。
另外,如果奶粉BB就有機會更早出現便秘既情況,我知道有唔少爸媽會考慮轉奶粉牌子同埋會再早少少比水BB飲,以減低奶粉既熱氣及幫助BB減低無便便的機會。其實BB真係幾日都無便便就咩方法都要試下,到最後仍然無改善就一定要帶佢睇醫生呀。祝各位既BB天天順暢天天好心情!
預告篇:嚟緊會有家居裝修既文推出,想睇既朋友記住留意住我專頁既發佈呀!

Kylife#90後媽媽#分享新手育兒經歷#享受每天與囝囝和貓貓共同成長的時刻