【媽媽的迷思】媽媽手的成因及改善方法

打從懷孕開始媽媽們就已經需要承受著各種不同挑戰,但為咗小寶寶,媽媽卻一關過完又一關。

生產後坐月時,媽媽亦不忘照顧小B,不管餵奶、換尿片還是沖涼都必定親力親為,從沒鬆懈過。
當全職媽媽以後更甚,發覺除咗要照顧小JM之外,亦要懂得「偷時間」才可以將家務遂一完成,包括要煮飯、洗衫及打掃等。
記得曾經俾小JM啜損咗一邊,攪到唔敢親餵唔敢泵,有成個星期都係用右手擠奶,結果發覺拇指及手腕感覺疼痛,先驚覺自己原來可能已經被「媽媽手」看上。
而家偶爾帶小JM外出玩樂過後,雖然換來安睡寶寶,但要抱住熟睡嘅小JM對我來講絕對唔係一件易事。
女人唔易做!媽媽亦唔易做!
不論在職或全職同樣亦背負住對小朋友及家庭嘅愛,媽媽們辛苦啦!
何謂「媽媽手」?
原名為「迪魁文氏症」,因為患者大多數都係已為人母,所以又被稱為「媽媽手」。
由於長時間大拇指伸展動作不當,就會令到手腕出現疼痛及發炎,仲會因此而影響到手部活動能力添。
 
「媽媽手」嘅徵狀
 
- 拎嘢及轉動手腕會有疼痛感,
- 姆指郁動時疼痛,連想俾個「讚」嘅手勢都做唔到覺得痛
- 嚴重時患處會紅腫發熱並疼痛

*上圖就係小JM媽隻左右手,明顯地見到右手係俾唔到「LIKE」
其實想知道自己有無患上「媽媽手」係可以自行做以下伸展動作初步檢查一下嘅,步驟亦好簡單:

1.) 將手臂伸直,手指亦是

2.) 將姆指貼於掌心之內

3.) 另外四隻手指包著姆指,握成拳頭狀

4.) 將拳頭向下壓
如果係向下壓嘅時候已經覺得拇指有疼痛感,就有可能患上媽媽手架啦。
咁就可能要去求醫或做多啲以上嘅伸展運動啦!
最近係電視廣告見到鼎爺推介幾款炎痛消熱灸帶,於是小JM媽就上網八掛下啦。
原來「炎痛消熱灸帶」用咗針灸原理來幫助促進血液循環,以達致舒筋活絡以效。
而且具有熱力滲透之效,有助迅速舒緩痛楚,令關節靈活輕鬆,同時亦適合日常護理關節之用。
仲好好彩俾我揾到啱用嘅「熱灸腕痛帶」,可以舒緩一下我手腕嘅不適。
除咗腕痛帶之外,其實我仲幫小JM爸揀咗一條「熱灸肘痛帶」添。
小JM爸係喜歡打籃球嘅人,有時少不免都可能會整親撞親,
有時操完體能又會造成肌肉痛,所以肘痛帶就啱晒。

「炎痛消熱灸帶」用法簡單,只需將小圓點以水沾濕,再包裹患處就可以。
以小JM媽敷手腕位置而言,約15分鐘左右就已經感動有溫熱感,咁就可以將腕痛帶除低架啦。
閒時唔沾水其實都可以當護理式保護之用,亦算不錯喔!

產生溫熱感嘅時間亦因人而異,而且不同部位亦會有不同時間喔~
因為小JM爸用肘痛帶要大概20零分鐘先有反應喔。
小JM媽用後感:
最得意係敷完之後有啲桔桔地嘅感覺,
熱度都幾夠唔錯,而且好舒服架喎。
用咗個零星期,明顯姆指及手腕疼痛已經減退,
而且拎完重物都無話有特別唔舒服嘅感覺。
平時唔介意亦可以當護腕用,都唔錯呀!
最重要係我可以再俾「讚」啦嘛!
希望我可以飛甩隻「媽媽手」啦!
而小JM爸就話覺得用咗一排關節位好似輕鬆咗、靈活咗,無再咁繃緊。