Chewy Chill Party 2018

好開心,前幾日獲邀參加「Chewy Chill Party 2018 」,超力新品發佈及試會,舉行地點係香港君悅酒店。場內有多國菜試食和互動遊戲,去到第一時間當然係玩遊戲啦!

嘩嘩嘩!大人細路都喜歡的夾公仔機?不過今次唔係夾公仔,係夾超力米粉,哈哈!

芊嶠係失敗左架,嶠媽夾第二次就成功了。

第二個遊戲,就係先抽一張卡,根據卡上的份量,用碗裝米,再放在磅上,米的重量準確或正負20克,都算贏!芊嶠好叻,裝到134克米,只係負16克咋!挑戰成功會有超力銀絲米粉及伊麵各一包;挑戰失敗都會有超力銀絲米粉一包。

第三個遊戲係,用筷子把豆夾起,30秒內要夾到15粒豆,嶠媽都好緊張!最後挑戰成功,獲得超力銀絲米粉及伊麵各一包;挑戰失敗都會有超力銀絲米粉一包。

試食方面,先試食了越菜「越南扎肉米粉」,有少少辣味,食完想再食!之後到泰菜「泰式椰絲夾餅」和「椰汁斑蘭千層糕」,泰式椰絲夾餅都係第一次食,味道好得意,好味!椰汁斑蘭千層糕就煙煙un un,好有咬口。

之後試食中菜「松子仁菜飯」和「瑤柱雞粒荷葉飯」,松子仁菜飯,是用中糧金滿家稻花香米製作;而瑤柱雞粒荷葉飯,則是用中糧金滿家香稻絲苗米製作。兩飯米都很香,配合不同的烹調方法,芊嶠都食唔停口。再來就試日本菜「拖羅壽司」和「海膽丼」,兩款都好新鮮。

最期待最期待的就是 DayDayCook 的創辦人 Norma 現場示範烹調超力最新產品。

Norma 親手由調味至烹煮,我很喜歡 Norma 的一句說話,她們都是用最簡單的調味和烹煮方法。那樣我們在家也可自行學習烹調。第一味是「菠蘿炒飯」,看似複雜,看著看著都幾簡單,下次在家也可試煮。

第二味是「櫻花蝦明太子烏冬」,我本來對明太子沒好感,但這次一試,整味餸都很夾很美味,而且烏冬是小朋友至愛。

這次參加活動,仲會獲得「超力禮物包」,你睇下我地全職BB聯盟的媽媽和小朋友們,都滿載而歸。

其中一份是有個「奸夫」保溫袋,入面是兩款 CHEWCHEW 叮叮意粉。

另一袋很重的禮物包,是有兩款不同湯底的 CHEW CHEW 即食湯意粉、天鵝牌星洲粉米粉、熊井美國珍珠米、熊井有機小米;木盒才是最特別,唔少得發佈會試食過的中糧金滿家稻花香米和香稻絲苗米,以及3種不同的日本米!今次超力禮物包真係太豐富了!

==================
超力食品
Facebook:https://www.facebook.com/pg/chewyfood/

Website:http://www.chewy.com.hk/