#26 上門月子餐煮計劃

【試用報告#26 上門月子餐煮計劃】

點樣可以輕鬆坐好月?

坐月飲食直接影響產後媽媽嘅身體恢復,所以人人都話坐月要食好啲。但係照顧初生BB已經好攰,仲邊有精力研究坐月食啲乜?而適合嘅食材係要根據媽媽嘅體質作調整,可能連老公、奶奶、工人都未必了解咩食材對產後媽媽係最好。

UBABY嘅上門月子餐煮計劃就係為忙碌嘅產後媽媽而設。經驗豐富嘅餐廚會提前了解媽媽嘅體質、剖腹或順產、餵哺同飲食習慣等,從而度身製定最適合媽媽嘅月子餐。而服務期間,餐廚會每朝早準備新鮮食材,上門準備早午晚餐、湯水、炒米茶同養生糖水,亦會負責清潔廚房。以為坐月一定要食得好清淡?UBABY餐廚煮嘅菜色每日都唔同,營養豐富又好好味!

試過UBABY上門月子餐煮計劃嘅產後媽媽,個個都話呢個計劃大大減輕咗佢地嘅負擔!

媽媽Alice:煮月子餐給我的陪月嬋姨每天都9:30準時帶著新鮮食材到我家,便開始準備早、午、晚、湯水、甜品和代茶,所以我早上餵完人奶一出房門時間便剛好吃早餐,只需全力照顧寶寶,吃方面都不需煩心。

有時我有一點點空餘時間就走出來和媽媽在旁邊偷師,跟嬋姨聊天,她會主動介紹材料的功效,又教我們其他代茶的種類和其他各種菜式,不用只吃/飲一種很悶,也可以吸收更多營養,這個月我們簡直是上了一個月子餐課堂

謝謝Ubaby把嬋姨帶到我坐月子的生活,感激幫了我們一個大忙,坐一個好月除了靜心休養,還需要有一個完整良好的食療;這段期間,出院後第4天就有朋友來探望我,都說我臉色已恢復未生前,而且沒有水腫,證明坐好月的重要性和功效了!

媽媽Toby:我哋對坐月嘅飲食就唔係好清楚,好彩ubaby就有一個上門月子餐煮服務,就岩曬我啦,因為一出院返到屋企一定會手忙腳亂,所以頭幾日有人幫手煮飯可以減輕好多功夫。

餐廚會每日十點到達,一次過準備早午晚三餐,炒米茶,糖水,湯。我既餐廚星姐,仲好細心好愛整潔,每樣要用既野都會用滾水沖過,每次煮好都會擺返好所有用具同清潔好廚房。而星姐每日準備既食物都好有水準,食物唔油膩,但又唔會淡茂茂,而且營養豐富,照顧到餵哺母乳嘅媽咪。每日都會將餐單send畀我確認下一日嘅食物,以防萬一有啲咩你唔食嘅。

唔使洗,唔使煮,又有得食,總括嚟講呢月子餐嘅服務真係好方便,而且價格比起請一個陪月真係平好多。

媽媽Yuki:在上門前一星期,餐廚先會跟我聯絡,並了解我的體質、剖腹還是順產、是否餵捕母乳,以及詢問有沒有日常不吃、敏感的食物,從而挑選適合我體質的食材,並先給我制定頭3天的月子餐單,再根據我的康復進度來調節及更改往後的3天餐煮。

餐廚每天早上9時半準時到達我家,約2-3小時內完成一日四餐的飲食,包括早餐、午餐、下午茶、晚餐、養生糖水及代茶等,每天均會選用新鮮的食材來烹調,之後可按當天的時間來自行翻熱,十分方便。

起初還以為月子餐來來去去就只有豬、魚、雞等等….,都會擔心不合自己的口味,但經過短短的6天月子餐煮計劃後,我發現每天的菜餚都很吸引,甚至比起在懷孕前和懷孕期間所吃的更為豐富喔!

有一個專業嘅餐廚幫忙準備每一日嘅坐月飲食,產後媽媽就可以專心照顧初生寶寶同安心休養,加上UBABY餐廚運用豐富經驗同知識,為媽媽設計最適合自己嘅餐單,絕對幫到媽媽加快身體嘅復原!