學識催眠 講一句就聽話

 

一個大約五歲的女孩和媽媽一起在電梯內,我剛剛踏進電梯,就聽到以下對話
媽:(如雷聲震耳地向著女兒)喂!喂!
(那一刻我真的以為女兒的手臂電梯夾住了,於是我探頭一看見到蹲女孩在地上)

媽:(聲沙地)你做乜趴喺地下呀!

囡: 我邊有呀!我踎咋嘛!

媽: 你隻手掂曬地下喇! 好污糟你返去即刻洗手食飯呀!

囡:我都冇掂(比阿媽拉起身後用手捽鼻)

媽:喂你做咩邊個鼻呀!你頭先掂過地下架乖啲啦

囡:我唔想乖啲!

媽:你乖啲我畀你食芋頭條啦!

 


獎罰從古到今都是教育孩子的兩大法寶,但不適當使用時,就好像用鋸切蘋果一樣,用具很厲害,但得物無所用。如何可以恰到好處地處理小朋友日常的「鬧情緒」狀態呢?

可能你都試過用獎勵引導孩子產生好行為或停止壞行為但結果未如理想,是為什麼呢?

 


成也語氣 敗也語氣

故事中媽媽用嚴厲語氣開頭作勸喻及指令,令小朋友大腦的情緒區域亮燈引發更強烈的語氣回應及掀起情緒起伏,以致最後的獎勵不能成功引導小朋友「洗手」及「企起身」。(注意: 媽媽是把女兒拉起來的)

建議:
使用獎勵的方法時,配以溫婉愉悅的語氣,例如「你快啲起身企好啦,一陣返到屋企洗完手,媽媽請你食好好味嘅芋頭條!」

 

 

催眠語句 – 假設前提

並沒有使用指令,直接用小朋友想發生的事「食芋頭條」藏在句中,去輕輕帶過一件「必須做」的事——「洗手」&「企好」。
催眠的其中一種心法,是將焦點轉換從而減低阻抗。下次再為大家分享其他實例,記得Follow我